Debelost pri psih

 Debelost pri psih je resno zdravstveno stanje, ki ga moramo čim prej odpraviti.

V tem članku vam bom z nasveti in informacijami poskušala pomagati pri težavah s previsoko telesno težo psa.

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri kužkih velikokrat srečujemo z debelostjo. Včasih so krive zdravstvene težave, velikokrat pa smo krivi kar lastniki sami, saj nismo dovolj informirani o pravilni prehrani, se ne zavedamo težav, ki jih previsoka telesna teže lahko prinese.

Morda se komu ne zdi nič narobe, če je njegov kuža malce bolj okrogel, morda se komu zdi simpatično, da je bolj »buckast« – kot radi rečemo. 🙂

Vendar je resnično pomembno, da hitro in učinkovito predhodno rešimo te težave, saj lahko privedejo do raznih zdravstvenih težav, pregledi in predpisane dietne prehrane pa so lahko zelo dragi.

 Informiranje o psu ter pravilna razporeditev in dnevni vnos hrane

Ko se odločite za nakup, posvojitev kužka se dobro podučite o njegovi pasmi. Kako izgledajo, koliko (približno) tehtajo kot odrasli psi, da si boste lahko naredili sliko, kaj sploh pomeni idealna telesna teža psa.

V primeru, da imate mešančka je to malo težje, sploh kadar so mladički. Vendar vam bodo strokovno podkovani ljudje (veterinarji,…) lahko pomagali določiti velikost vašega smrčka. V odrasli dobi pa jih lahko že uvrstite med znane pasme,  ki so jim po strukturi in velikosti podobni.

Seveda je idealna telesna teža od psa do psa drugačna, glede na pasmo, spol, dnevno aktivnost.. Vse to je potrebno upoštevati pri izračunu telesne teže, ki bo za vašega psa najbolj primerna.
Pri hrani Happy dog je na vsaki vreči odtisnjena tabela, po kateri si lahko izračunate koliko gramov dnevno mora užiti vaš kuža, da bo ostal zdrav in fit.

Moj kuža je predebel! Kaj lahko storim, da izgubi odvečno težo?

Pri prehranjevanju psa s previsoko telesno težo so bolj ali manj pomembne 4 stvari:

Realistična ocena, koliko je odvečne teže

Dnevna aktivnost psa

Dosleden pristop prehranjevanja

Primerna pasja hrana

Za precej uspešno se je izkazalo prehranjevanje psa s hrano, ki vsebuje zmanjšano vsebnost ogljikovih hidratov, zmerno vsebnost beljakovin in maščob ter zelo povečano vsebnostjo vlaknin.

Preden se odločite za dieto, je zelo priporočljiv obisk pri veterinarju in njegova ocena. Marsikdaj se namreč izkaže, da je težava povezana s kakšno boleznijo oz. zdravstvenim stanjem ter da preveri, ali bi lahko dieta oz. prehrana vplivala na zdravje, srčno delovanje, cirkulacijo ali mišično-skeletni sistem psa.

 

  • Dnevni vnos hrane za zmanjšanje telesne teže bazira na trenutni telesni teži. Psi, ki so nagnjeni k debelosti, bodo potrebovali znatno manjšo dnevno dozo hrane, kot je priporočena. Če je razlika med dnevnim vnosom hrane za vašega psa (glede na trenutno t.t.) in priporočenim vnosom več kot 30%, mora prehrano nadzorovati veterinar!

 

  • Dnevno tehtanje hrane in priboljškov. Če poleg prehrane psu ponudite priboljške, zmanjšajte vnos hrane za toliko g.

 

  • Priboljške lahko dnevno ponudite v višini do 15% dnevnega vnosa hrane (npr. za 300g suhe hrane dnevno, nič več kot 45g priboljškov)

 

  • Če ponudite več priboljškov dnevno, morate za toliko zmanjšati vnos hrane (previsok vnos priboljškov dnevno ni priporočljiv!)
    (npr. 300 g suhe hrane/dan – 45g priboljškov = 255g hrane/dan.)

 

  • Dodajanje priboljškov oz. dodatkov k prehrani – pravila:
    *Za 1 gram suhega priboljška, se dnevni vnos hrane zmanjša za 1 gram
    *Za 30 gramov kuhanega riža, kuhanih testenin, se dnevni vnos hrane zmanjša za 10 g
    *Jabolka in korenje vsebujejo veliko vode in malo kalorij. Če ima vaš kuža rad takšne priboljške, potem mu jih lahko ponudite veliko več kot priporočeno. Pri jabolkih pazite, da ne ponudite peške, saj so lahko strupene. Za vsakih 70 g zelenjave ali sadja (bodite pozorni na to, kaj od zelenjave in sadja lahko ponudite!), vnos hrane zmanjšate za 10g.
  • Sveža voda mora biti psu vedno na voljo!

 

  • Kuža naj se aktivno giba zunaj vsaj 2x na dan – vendar ne več kot 60-80 minut skupaj
    Če je kuža predebel in se ne giba veliko, postopoma zvišujte dnevno aktivnost – igra z žogico, sprehod, tek,… 

 

  • Če zunanja aktivnost ni mogoče, poskušajte psa v notranjih prostorih čim bolj mentalno zaposliti (skrivanje igračk, razne miselne igre…)

 

  • Naredite si razpredelnico teže psa in vsak teden spremljajte njegov napredek. Optimalno: 1-2% telesne teže na teden, če želite, da izgubi odvečno težo. 10 kg kuža (trenutna previsoka telesna teža) – 100-200 g tedensko.

 

  • Če doma nimate posebne tehtnice za pse in ostale živali, lahko kužka tehtate tako, da se najprej na navadni tehtnici stehtate sami, potem dvignete psa v naročje in se skupaj stehtata. Razlika med vašo in skupno telesno težo, je teža psa.
    Psa vedno tehtajte v približno enakem času in enakih pogojih (npr. po sprehodu)

 

  • Skozi dieto se dnevni vnos hrane spreminja, glede na trenutno težo, dokler ne pridete do idealne. Zato je resnično zelo pomembno, da vsak teden spremljate njegov napredek in prilagodite vnos hrane glede na težo.

 

  • Če kuža v času diete preveč ali premalo izgublja težo , se posvetujte s svojim veterinarjem

Če vas o hrani Happy dog karkoli zanima pa lepo vabljeni, da me kontaktirate.

Vaša Eva