Katera živila za kužke niso primerna?

Ljudje se velikokrat sprašujemo, če lahko psu poleg popolne briketirane hrane ponudimo tudi kakšna živila, ki jih imamo doma.. Seveda, vendar je ta živila potrebno skrbno izbrati in preveriti, ali so primerna za uživanje.

Nekatera živila spadajo pod kategorijo “ni priporočljivo“, spet druga so lahko za pse zelo strupena. V vsakem primeru je najbolje, da se jim popolnoma izogibamo, da ne bi prišlo do nepotrebnih zdravstvenih težav 🙂

Raje jim privoščite pasje priboljške!

Oreščki Makadamije : ne samo, da vsebujejo zelo veliko maščob, ki lahko vašemu kužku oslabijo prebavo, iz do sedaj še neznanih razlogov celo vsebujejo sestavino, ki je za pse strupena! Zastrupitev lahko vodi do nezmožnosti gibanja psa, ponavadi so znaki bruhanje, tresenje in podhladitev.

Piščančje kosti: kuhanje in pečenje mesa kosti zmehča. Zato kužke ni priporočljivo hraniti s kostmi, tako kot to ponavadi vidimo v risankah in filmih 🙂 zelo verjetno je, še posebej pri manjših kosteh, da se bo delček zapičil v grlo ali pa celo v prebavni trakt vašega kosmatinca. S tem lahko povzročite zelo hudo zdravstveno stanje prebave in čisto lahko se zgodi, da bo kuža potreboval operacijo.

Čebula: snovi, ki jih čebula vsebuje so zelo neprimerne za vašega psa. Le-te poškodujejo krvne celice in s tem oslabijo celoten sistem – uživanje čebule lahko pri psih privede tudi do slabokrvnosti.

Mleko: psi zelo težko ali pa sploh ne prenašajo laktoze, ki se nahaja v mleku. Zato lahko zbolijo, najpogostejši znaki so bruhanje in driska. Prenašanje oz. intoleranca na laktozo je pri vsakem posamezniku različna, zato je čisto mogoče, da vašemu psu ne bo nič – vendar priporočam, da raje ne poskušate 🙂

Avokado: Listi , seme in olupek avokada vsebujejo persin, ki je za psa škodljiv. Vsebuje tudi veliko maščob, kar lahko privede do neželenih težav s prebavo in želodcem. Velika, debela koščica v avokadu pa je lahko zelo nevarna, saj je spolzka in okrogla in kaj hitro spolzi po grlu navzdol. V tem primeru boste morali psa peljati na operacijo, da se odstrani blokada.

Gobe: Gobam se je pri psih najbolje kar odpovedati v celoti. Ker so lahko strupene, uživanje gob pri psih lahko privede do odpovedi organov in smrti.

Čokolada: Sladka pregreha, ki pa pri psih lahko povzroči hude zdravstvene težave. Res bi priporočala, da kužkom ne ponujamo čokolade, saj poleg ostalih sestavin vsebuje kofein, ki je za pse strupen! Privede lahko do bruhanja, driske, dehidracije, bolečin v želodcu, celo smrti.

Grozdje in rozine: uživanje tega sadja, iz neznanih razlogov še zaenkrat, privede do odpovedi ledvic. Zato je zelo pomembno, da psu tega ne ponujate.

Beli kruh: vsebuje ogromno sladkorja in olj. Najbolj pogost znak: bruhanje

To je nekaj najbolj osnovnih živil, ki se jim resnično izogibajte pri prehrani psov.

Na koncu bi še zelo na hitro omenila nekaj živil in pijač, katere so strogo prepovedane, ko pride do psov. Morda niti ne bi bilo potrebno, da se jih omeni, saj je samo po sebi umevno, da se kužkom to ne ponuja :):) -> Alkohol, kava/čaj, slani prigrizki (čips, slane palčke,…), žvečilni gumi in žvečilni bomboni, sadni sokovi.

V primeru, da je vaš pes karkoli od omenjenega zaužil, ga nujno in čim prej odpeljite do najbližjega veterinarja ter mu zraven simptomov še  povejte, kaj je pojedel in kdaj. Tako bo verjetnost ozdravitve dosti večja 😉

Vaša Eva