Količina mesa v pasji prehrani

Ste se kdaj spraševali o količini mesa v prehrani vašega psa? Koliko mesa je dejansko potrebnega za zdravo, uravnoteženo prehrano naših pasjih prijateljev?

Nekateri ljudje svojim psom ponujajo vegetarijansko dieto (ne priporočam?), nekateri pse hranijo izključno z mesom. 

Mnogi se gibljete med tema dvema skrajnostma in se sprašujete, kaj je sedaj prav? Koliko mesa dejansko potrebuje vaš kuža..

Koliko mesa res potrebuje moj pes?

“Pes potrebuje meso!” – ta stavek ste verjetno že slišali od drugih lastnikov psov. Res je, da pes izhaja iz volka in da se volkovi v veliki meri prehranjujejo z mesom. ? Je pa tudi res, da današnji domači psi niso več volkovi. Kajti med razvojem od volka do psa je več deset tisoč let, v katerih se je organizem prilagajal drugim okoliščinam in potrebam. Predvsem pri energetskih potrebah se je večina psov bistveno razlikovala od skupnega prednika. Zelo verjetno vašemu psu ne bo več treba prehoditi 50 kilometrov na dan, da bi se potepal po svojem ozemlju ali iskal plen. Tipičen družinski pes redko prehodi več kot sedem do osem kilometrov na dan. ? Zato vaš kuža običajno potrebuje zmerno oskrbo z energijo z manj maščob in več beljakovin. Posebej pomembno je uravnoteženo razmerje med mesom, ogljikovimi hidrati in vlakninami.Uravnotežena pasja hrana

V Happy Dogu skrbijo za pestro raznolikost visokokakovostnih živalskih beljakovin iz mesa in drobovine. Delež čistih živalskih beljakovin v suhi hrani Happy Dog je do 90 odstotkov skupnih beljakovin, bistveno višji kot v hrani za pse mnogih drugih proizvajalcev. Da vaš pes dobi uravnotežen mesni obrok, ga dopolnijo z optimalno količino ogljikovih hidratov iz krompirja ali žitaric, pomembnimi vlakninami ter bistvenimi vitamini in minerali. Na podlagi pasjega porekla volka in narave so razvili Happy Dog Natural Life Concept® in ga prilagodili zahtevam sodobnega psa. Znanstveno dokazano psu nudi prehransko smiselno kombinacijo vseh vitalnih snovi. Na ta način sta metabolizem in celoten organizem optimalno in vrsti primerno podprta. Zato hrani dodajajo tudi naravne izdelke, kot so zelišča, jabolka, školjke ali laneno seme.

Kaj pa pravzaprav pomeni vsebnost mesa v pasji hrani?

Ste vedeli, da izraz mesnatost ni znanstveno definiran? To vodi do bistveno različnih deklaracij na embalaži. Toda kako se to zgodi? Poleg osnovne količine (čisto meso ali skupna količina svežih živalskih sestavin) je pri podajanju odstotka mesa odločilno, ali je uporabljeno sveže meso ali sušene surovine. V povprečju je sveže meso in drobovina sestavljena iz 70 % vode. Večino vode odstranijo med postopkom segrevanja med sušenjem mesa. Tako ostane približno 30 % posušenega mesa. To je mogoče prevažati in skladiščiti na bolj okolju prijazen in trajnosten način. Pri predelavi svežega mesa le-to obdelajo takoj brez predhodnega sušenja. Vsebnost vode v mesu se tukaj odstrani šele med postopkom proizvodnje suhe hrane. Zanesljiva navedba na pasji hrani opredeljuje “vsebnost mesa” kot delež živalskih beljakovin skupno.

Tako hitro postane jasno, zakaj je težko primerjati navedene odstotke mesa. Predvsem pri hrani za pse, ki temelji na posušenih surovinah, je specifikacija vsebnosti mesa bistveno nižja. Ker ima suho meso izredno malo vode. Tudi če se pri izdelavi pasje hrane uporabljajo samo sveže sestavine, na koncu ostane le posušena. Da lahko pasjo hrano različnih proizvajalcev primerjate glede na delež živalskih beljakovin, mora biti posušen delež deklariran enotno. Predvsem pri suhi pasji hrani pa lahko proizvajalci uporabijo različne vrednosti za deklaracijo sestavin. Potem se morda na prvi pogled zdi, da ima določena pasja hrana več mesa kot drug izdelek. Po eni strani je odločilno, kaj se imenuje kot meso: Ali je to čisto meso ali skupna količina svežih sestavin živali? Po drugi strani pa je pomembno, ali so sestavine predelane sveže ali posušene. Pri Happy Dogu navajajo le realen odstotek suhih mesnin. To pomeni, da je vsebnost mesa v njihovih izdelkih dejansko veliko večja, kot se zdi na prvi pogled.

Delež mesa v Happy dog pasji hrani

Pri Happy dogu za naše ljubjenčke uporabljajo meso in hranljivo drobovino sveže zaklanih in živilsko primernih živali. Pozorni so na najboljšo kakovost živalskih surovin. Za psa je pomembno, da je delež živalskih beljakovin oziroma mesa bistveno večji od deleža rastlinskih beljakovin.

Pri Happy Dogu živalske beljakovine predstavljajo do 90 % vseh beljakovin.

Happy dog konzerve “ČISTO MESO”

Če bi želeli svojemu psu privoščiti višjo vsebnost mesa, ima Happy dog v ponudbi tudi mokro hrano oz. konzerve, ki so sestavljene iz 100% živalskih beljakovin in so narejene izključno iz dragocenega mesa ali rib samo ene vrste.

Priporočam, da se mokra hrana ne hrani izključno, saj so briketki oz. suha hrana še kako pomembni za zdravje psa (prebava, obraba zob,……). Mokro hrano lahko ponudite skupaj z briketi (POMEMBNO – skupno količino hrane je potem potrebno prilagoditi). 

Konzervice Pure lahko najdete na TEJ POVEZAVI.