Občutljivost na prehrano

OBČUTLJIVOST NA PREHRANO

Ko govorimo o tej temi, je potrebno najprej razlikovati med alergijo ter prehransko občutljivostjo psov.
Ker je to dokaj pogost pojav, pravzaprav vedno bolj pogost, je dobro o tem govoriti in se malo izobraziti.

P.S. Tukaj seveda pišem kot nekdo, ki se spozna na prehrano psov, vendar na tem področju nisem strokovno izobražena oz. nisem veterinarka 🙂
Lahko pa pomagam pri vsakodnevnih težavah, ki se pojavljajo vse večim lastnikom psov.

Skratka, občutljivost na hrano se kaže z malo bolj blagimi znaki kot pri alergijah.

Najpogostejši znaki so mehko blato (lahko čisto tekoče – driska, lahko pa samo malo mehkejše), pojavljajo se napenjanje v trebuhu in pa povečana količina vetrov pri psu, lahko tudi bruhanje. Prav tako se občutljivost na hrano takoj pokaže na koži in dlaki. Ta bo zelo posvetljena, nič kaj gosta in prav nič svetleča. Kužki z občutljivostjo na hrano se bodo verjetno tudi več praskali in grizli po telesu.

Kadar opazite takšne pojave pri psu, lahko takoj pomislite na občutljivost na prehrano. V tem primeru je potrebno takoj zamenjati hrano. V primeru, da hrane ne menjate, lahko naredite dolgotrajno škodo vašemu kužku. Ko se telo trudi, da bi izločilo vse kar mu ne paše in obdržalo vse, kar je potrebno za zdravje – to je za psa muka in mu lahko povzroča tudi fizične bolečine!

HRANA, PRIMERNA ZA OBČUTLJIVE PSE

Linija Happy dog Supreme Sensible je namenjena vsem kužkom, ki trpijo za preobčutljivostjo na prehrano.

Vsa hrana je super-premium kakovosti, ne samo okusna ampak tudi zdrava – s posebej izbranimi sestavinami za tudi najbolj izbirčne, občutljive pse. Tudi tiste izjemno zahtevne in velike gurmanske sladkosnede 🙂

  • Z visoko kakovostnimi živalskimi beljakovinami (meso, ribe in drobovina (odvisno od recepta)
  • Za vse odrasle pse, vseh pasem
  • Izjemno visoka prebavljivost
  • Idealno za občutljive pse z intolerancami na hrano
  • Seveda tudi za vse kužke, ki so majčkeno izbirčni in si želijo nekaj »več«
  • Recepture brez glutena in/ali brez žitaric

Resnično velika izbira okusov, variant – glede na intoleranco. Ali so to žitarice, gluten, piščanec,… za vsakega se najde prava hrana! V ponudbi so tudi izdelki, narejeni posebej za mini pasme kužkov (do 10 kg odrasle telesne teže) ter za mladičke, ki imajo že znane težave z občutljivostjo (Grain-free).

Naj povem, da ni potrebno mladička že prvotno hraniti s hrano za občutljive pse, če nima težav z normalno prehrano. Takšno početje lahko v odrasli dobi povzroči občutljivost, saj psi niso navajeni na hranjenje npr. z žitaricami in tako velikokrat lastniki ustvarite intoleranco.

!NAJBOLJ POMEMBNO!

Pri prehransko občutljivih psih je še posebej pomembno, da se hrana uvaja postopoma. Se pravi, ne menjavamo hrane tako, da staro odvržemo ali podarimo in takoj začnemo hraniti z novo. To bo še dodatno obremenilo organizem in kuža bo takoj začel kazati znake zgoraj – kar vam ne bo pokazalo željenega rezultata – takoj boste prepričani, da tudi nova hrana ni prava izbira.

Se pravi, novo hrano je potrebno nekaj tednov mešati s staro tako, da se vsak dan dodaja nekaj nove k stari. Začnemo z malo količino in jo povečujemo.
Ko boste čez nekaj časa, ko ste hrano popolnoma uvedli, prepričani da je prava, se je držite in ne poskušajte z novimi. Razen v primeru ponovnih težav.

K prehrani kužka ne dodajajte hrane iz mize, izogibajte se tudi priboljškom – da boste 100% prepričani, da je hrana primerna vašemu psu.

Najboljši pokazatelj, da je z vašim kužkom vse v najlepšem redu in da se je lepo navadil hrane ter mu odgovarja:
 TRD in KOMPAKTEN KAKEC 🙂 Po tem se lahko vedno orientirate glede zdravja vašega kužka.

Če vas o hrani Happy dog karkoli zanima pa lepo vabljeni, da me kontaktirate.

Vaša Eva