Pes = volk?

V današnjem času, v vsej tej poplavi hran za pse na tržišču, je debata o tem še vedno aktualna:

Ali je moj kuža res tako podoben svojemu predniku? Potrebuje za zdrav razvoj samo meso?

Psi so po sistematiki zoologije vpisani kot karnivori – torej mesojedci, ravno zaradi njihovega prednika volka.
Nasprotno pa psi zaradi navad prehranjevanja, v znanosti, veljajo za karni/omnivore. To v kratkem pomeni, da so tako mesojedci, kot tudi vsejedci. Vsejeda žival se prehranjuje z mesom in rastlinami, žitaricami, zelišči..

Kako je do tega sploh prišlo?

V nasprotju z volkom, ki živi v divjini, so se psi skupaj z ljudmi v nekaj tisočletjih dobro prilagodili našemu načinu življenja. Strokovnjaki so že leta 2013 dokazali, da (zdravi) psi nimajo nikakršnih težav s prebavljanjem ogljikovih hidratov.

V času razvoja človeka od lovca do kmetovalca, so imeli psi (že takrat zvesti sopotniki) veliko časa, da se prilagodijo na tak način življenja in prehranjevanja.

Zato prehrane psov in volkov ne smemo enačiti. Velika vsebnost mesa v prehrani je nujna samo takrat, kadar so psi zelo aktivni (delovni psi, agility,…) in potrebujejo veliko energije.
Psi so domače živali, kar pomeni, da so večinoma z nami doma – nekateri v hiši, nekateri zunaj. V vsakem primeru se ne gibajo toliko kot volkovi, ki prehodijo kilometre po gozdovih in potrebujejo ogromno energije za takšno aktivnost.

Ko boste izbirali prehrano za vašega kužka, pozabite na volka 🙂 privoščite mu vse sestavine, ki jih nujno potrebuje za oskrbo svojega celotnega organizma.

Pri izbiri prave hrane za vašega kosmatinca pa sem vam vedno na voljo!

Vaša Eva