Poletje in pasja vročina – na kaj moramo biti pozorni?

Ključne stvari, na katere moramo biti pozorni v poletnih mesecih

Ko gre za pse in poletje, je pomembno biti pozoren na nekaj ključnih stvari:

 1. Vročina: Psi so občutljivi na visoke temperature, zato jim je pomembno zagotoviti svežo vodo, ki jim mora biti vedno dostopna ter zavetje pred soncem. Izogibajte se sprehodom v najbolj vročem delu dneva in pazite, da se pes ne pregreje.
 2. Sprehodi: V poletnih mesecih izbirajte bolj sveže in zgodnje/poznejše ure za sprehode, ko je temperatura bolj prijetna. Pazite na prevroče površine, kot so asfalt ali pesek, ki lahko povzročijo hude opekline na pasjih tačkah.
 3. Hladilni ukrepi: Da se bo kuža lažje ohladil, mu lahko pomagate z vlažnimi / mokrimi brisačami ali z uporabo hladilne blazine za pse. Prav tako lahko uporabite vodno pršilo za osvežitev psa v vročih poletnih dneh.
 4. Zadostna senca: V poletnih mesecih poskrbite, da ima pes na voljo dovolj sence, ko je zunaj. Zagotovite mu dostop do senčnih prostorov ali postavite tendo v dvorišču.
 5. Zastrupitve: Bodite pozorni na strupene rastline, ki so pogoste v poletnem času. Preverite svoje dvorišče ali okolico, da se prepričate, da ni nevarnih rastlin, na katere bi pes lahko naletel.- Oleander (Nerium oleander): Ta rastlina je strupena in lahko povzroči resne težave, vključno s slabostjo, bruhanjem, težavami s srcem in celo smrtjo.
  – Azaleja in rododendron: Te rastline vsebujejo snovi, ki so strupene za pse. Uživanje njihovih delov lahko povzroči prebavne težave, šibkost, težave z dihanjem in druge zdravstvene težave.
  – Lilija (Lilium): Lilije so zelo strupene za mačke, vendar so lahko tudi za pse nevarne. Zaužitje njihovih delov, kot so listi, cvetovi ali čebulice, lahko povzroči ledvično odpoved.
  – Oleandrovolistni trpotec (Ricinus communis): Semena in listi te rastline vsebujejo strupeno snov ricin, ki je lahko nevarna za pse. Lahko povzroči hude prebavne težave, dehidracijo in druge zdravstvene težave.
  – Dieffenbachia: Ta okrasna rastlina vsebuje snovi, ki so dražeče in strupene. Če pes grize ali poje del rastline, lahko povzroči težave s sluznicami, vključno s pekočim občutkom v ustih in oteženim požiranjem.
  – Rdeči mak (Papaver rhoeas): Seme in mlečni sok te rastline vsebujeta snovi, ki lahko povzročijo slabost, bruhanje, motnje v centralnem živčevju in druge zdravstvene težave.
 6. Zaščita pred insekti: Uporabljajte primerno zaščito pred klopi, bolhami in komarji. Obstajajo posebni izdelki za pse, kot so ovratnice ali razpršila, ki lahko pomagajo preprečiti ugrize in pik insektov.
 7. Potovanja in kopanje: Če načrtujete potovanje ali izlet na morje, bodite pozorni na varnost in dobro počutje psa. Poskrbite, da ima vedno na voljo svežo vodo in zagotovite, da je varen med kopanjem v bazenu ali morju. Vedno naj ima na voljo prostor, kjer je senca.
 8. Nikoli ne puščajte psa v zaprtem avtomobilu: To je izjemno nevarno in lahko povzroči toplotni udar, v zelo kratkem času!

Zavedanje in skrb za dobro počutje psa v vročih poletnih mesecih sta ključnega pomena. S pravilno skrbjo in pazljivostjo boste pomagali ohranjati psa zdravega, srečnega in varnega med poletjem. ☀️