Prehrana mačjega mladička

Ste se odločili za nakup ali posvojitev mačjega mladička?
To je velika in odgovorna odločitev pa tudi najboljša 🙂 to bo sedaj vaš prijatelj za naslednjih 15 do 20 let.

Z veseljem vam podam nekaj nasvetov glede prehrane vašega malega kosmatinčka, saj imajo mladički za razliko od odraslih mačk nekoliko drugačne potrebe.

Da bo vaš mladiček že od začetka imel na voljo najbolj primerno hrano zanj, je potrebno vedeti kaj naj hranite in zakaj.

Če boste vašega kosmatinčka opazovali med igro, boste kaj hitro ugotovili, da energiji, ki jo premorejo, ni konca 🙂 zato je najbolj pomembno, da mu/ji ponudite hrano z več energije, saj so vedno v gibanju. Nenehno raziskujejo, se igrajo in s tem porabljajo veliko energije. Poleg tega, da so nenehno v pogonu, pa njihova mala telesa v prvih tednih in naslednjih mesecih delajo čudeže – kaj to pomeni?

V zelo kratkem času povečajo svojo težo in velikost, njihovi organi in mišice zrastejo zelo hitro in se razvijajo, tudi imunski sistem se v tem času dokončno izpopolni. Mačke tako z 9. do nekje 12. meseci veljajo za odrasle. 

Si zdaj predstavljate, zakaj potrebujejo hrano, ki je za njih popolnoma primerna in vsebuje toliko energije? 

Da bodo vaši mladički zrasli in se razvili v popolnoma zdrave odrasle mačke, je prehrana v prvih mesecih zelo pomembna. Ta mora biti visoko kakovostna in zdrava, mora biti prilagojena potrebam mladičkom. Če takšne hrane ne ponudite vašemu malemu kosmatinčku, lahko ima zdravstvene težave v odrasli dobi. 

Poleg energije in beljakovin pa je zelo pomembna tudi točna in potrebam primerna količina hrane. Med njihovim razvojem ne smemo pretiravati z beljakovinami, saj lahko močno poslabšamo zdravje.

Happy cat Junior hrana vsebuje samo dragocene živalske beljakovine in ne rastlinskih – npr. soje.
Kvaliteta hrane veliko več pomeni, kot količina.

Kar pa se tiče vprašanja ali raje ponuditi mokro ali suho hrano – moj odgovor: vseeno je, kadar gre za kakovostno in potrebam prilagojeno prehrano za mačje mladičke. Suha hrana ima svoje prednosti, kot primer: lahko jo več časa pustimo v posodici, brez da bi se pokvarila, ne potrebujemo velike količine pločevink metati v smeti, hkrati pa je tudi bolj zdrava kar se tiče razvoja in zdravja zob in dlesni – z grizenjem trših koščkov si mačke čistijo zobe.

Ker pa je suha hrana suha – se pravi ne vsebuje veliko vlage, je potrebno, da ima vaša mačka na voljo vedno svežo pitno vodo.

V primeru, da potrebujete še kakšen nasvet ali imate kakšno vprašanje, me kontaktirajte, z veseljem vam pomagam <3

Vaša Eva