Prehrana starejšega psa

Poleg pasjih mladičkov, naravnost obožujem pasje starčke <3

Da bodo vaši sivčki preživeli svoje tretje življenjsko obdobje kar se da kvalitetno, vam bom pomagala z nekaj nasveti.

Pri kateri starosti pse uvrščamo med seniorje?

Čisto odvisno od psa. Pričakovana življenjska doba je v splošnem povezana s pasmo in velikostjo psa, vendar lahko na dvig življenjske dobe vplivamo tudi mi. Kako? S kvalitetno prehrano, z redno aktivnostjo. Seveda pa na to vpliva tudi genetika, na katero ne moremo vplivati.
Če bi rekla tako na hitro, brez vseh vplivov, so velike pasme seniorji že pri 6-7 letih, pri manjših pasmah se ta doba poviša na nad 10 let.

Kako boste vedeli, da se vaš kuža spreminja v seniorčka?

To je obdobje, v katerem psi postanejo vedno bolj umirjeni. Njihovi gobčki postanejo sivi, veliko poležavajo, počasneje se premikajo. Takrat postanejo še posebej cartljivi. Nujno potrebujejo našo pozornost, naš dotik in miren prostor za počitek.
Vendar so globoko v sebi še vedno norčki, ki so pripravljeni na akcijo – pač ne tako kot prej in ne v tolikšni meri 🙂

Živeti s pasjim seniorjem ne pomeni, da se aktivnosti končajo. Prav nasprotno – zaradi njegovega zdravja in možnih težav je potrebno z aktivnostmi nadaljevati, vendar v tempu, kot ga narekuje vaš kuža. Prilagoditi je potrebno dolžino in tempo sprehodov, tudi igra se naj ne konča – samo previdni moramo biti, da našega prijatelja ne namučimo preveč.

Na kaj pa morate biti pozorni kot lastnik psa seniorčka, ko pride do prehrane?

Ker so starejši psi veliko manj aktivni, je potrebno spremeniti prehrano zaradi možnosti pojavljanja zdravstvenih težav, pa tudi zaradi vzdrževanja primerne telesne teže. Predebeli psi imajo velikokrat s tem povezane kronične bolezni.

Podobno kot pri ljudeh, se tudi pri psih s starostjo presnova začne spreminjati. Pomembno je zaščititi njegove notranje organe, sploh tiste, ki skrbijo za prebavo. Zato je prehrani potrebno znižati vrednost beljakovin, natrija in fosforja, energijsko vrednost hrane pa je potrebno le zmerno zmanjšati.

Happy dog Senior vsebuje takšne sestavine, kot jih vaš starček potrebuje. Ravno pravo mero visoko prebavljivih beljakovin, balastne snovi za pospeševanje prebave, vsebuje tudi vitamin C ter novozelandske školjke – te skrbijo za sklepe in vezivna tkiva in L-karnitin – ta skrbi za srce, mišice in jetra.

Happy dog Mini Senior je prilagojen manjšim pasmam, ki kot odrasli ne tehtajo več kot 10 kg.

P.S. Če ima vaš kuža težave s sklepi in vezivnimi tkivi, priporočam ob prvih znakih uporabo dopolnilne hrane Happy dog Arthro-forte, ki skrbi za sklepe in vezivna tkiva, da si te opomorejo.

Če vas glede prehrane starejšega psa še karkoli zanima, sem vam na voljo info@briketek.si ; 051 320 068

Vaša Eva