Razbijamo mite ? Pogoste napake pri prehranjevanju psov…

Za svojega psa vedno želimo poskrbeti na najboljši možen način, tudi pri prehrani!

Kadar se pripravljamo na prihod novega hišnega ljubljenčka, si ponavadi tako kot pred prihodom dojenčka, vse preberemo, pogledamo, zapišemo in se informiramo. Tako je tudi prav! Vendar se velikokrat zgodi, da bomo naleteli na različna, celo nasprotujoča si mnenja glede prehrane psa – briketi? Zamrznjena surova hrana, kuhana hrana, peleti, surova hrana? Veliko je ponudbe, vsak pravi drugače in vsak želi na svoj način prikazati izdelek v najboljši luči.

Zato bi želeli z vami deliti nekaj najpogostejših mitov, na katere naletimo med preletavanjem informacij o pasji prehrani.

Mit 1: “Pes potrebuje predvsem meso, ker izvira iz volka.” ?

Res je, da imajo današnji domači psi volka za skupnega prednika in da volkovi jedo predvsem meso. Prav tako je resnično dejstvo, da vaš kuža potrebuje meso za optimalen vnos sestavin za njegov razvoj. Vendar hranjenje samo in izključno z mesom, ni primerno za hišnega ljubljenčka. 

Domači psi so se skozi tisočletja prilagodili našim prehranjevalnim navadam. Dejstvo je, da psi pogosto bolje izkoristijo vnos ogljikovih hidratov kot volkovi, kar se kaže prav v tem, da so se navadili našega načina življenja in njihov metabolizem ne reagira enako, kot metabolizem njihovega prednika. 

Si predstavljate svojega kužka, kako cel dan prehodi ali preteče kilometre in kilometre, si lovi svoj plen ali bolj tako – ležanje na kavču, smrčanje, božanje po trebuščku, bog ne daj, da bi šel ven na sprehod kadar dežuje? ?
Psi se v današnjem času gibljejo veliiiiko manj, zato je tudi njihova potreba po beljakovinah, maščobah in energiji bistveno manjša.
Hrana, katero ponudite vašemu psu mora nujno vsebovati meso, vendar prevelika vsebnost lahko hitro pripelje do debelosti, s tem pa tudi povezane bolezni in težave. Prav tako lahko predstavlja tveganje za zdravje ledvic in jeter.

Mit 2: “Žitarice so poceni sredstvo za povečanje prostornine v hrani in povzročajo alergije.”

Žitarice so pogosto na slabem glasu, ko gre za prehrano. Nekateri žitom pripisujejo lastnosti, ki sprožijo alergije, drugi pravijo, da negativno vplivajo na bolezni, kot sta sladkorna bolezen ali osteoartritis. Dejstvo je, da za te domneve ni znanstvenih dokazov. Poleg tega je le približno 5 odstotkov alergij usmerjenih na sestavino hrane.

? Žita so pomemben vir hranil, saj poleg ogljikovih hidratov kot vira energije vsebujejo tudi beljakovine, vlaknine ter pomembne elemente v sledovih in vitamine. Prehranske vlaknine so osnova za optimalno delovanje črevesja in zdravo črevesno floro.

Mit 3: “Velik delež mesa v hrani =  visoka kakovost.”

Visoka vsebnost mesa ni nujno merilo kakovosti za dobro pasjo prehrano.

Nekatere visoko kakovostne hrane – na primer dietna hrana ter hrana namenjena starejšim psom – vsebujejo zelo nizek delež beljakovin, z razlogom. Po drugi strani pa imamo hrano, kjer dejanska vsebnost mesa in pojem “meso” nista jasno opredeljena.

Ljudje zmotno mislimo, da je meso le mišični del živali. Pojem meso je v resnici opredeljen kot “vse, kar lahko človek zaužije”. Tudi koža, kosti, rep, organi – jezik, srce, jetra,… Kar pa nikakor, v živalski prehrani, ni sporno! Pravzaprav je smiselno, da se v prehrano psov vnaša tudi ostale komponente in sestavine, ne samo mišično meso – ki na primer za volkove predstavlja majhen procent, velika večina so ostali deli mesa – organi ipd.

Pomembno je tudi razlikovati ali je meso, ki je navedeno na etiketi sveže ali sušeno. Sveže sestavine ponavadi vsebujejo veliko vode, zato je vsebnost “mesa” višja, kot pri sušenih mesninah.

Mit 4: “Hladno stiskana hrana je boljša, ker hranilne snovi niso tako visoko segrete.” ?

Pri hladnem stiskanju se uporabljajo temperature do 82 °C. Fino zmlete surovine se stisnejo v obliko s pritiskom. To ustvarja trdne, težke krmne pelete. Jasna pomanjkljivost: Izbira surovin, ki so primerne za ta proces, je pri tem procesu tehnično omejena. Poleg tega se surovine pred postopkom hladnega stiskanja segrejejo na visoko temperaturo, da se zagotovi uničenje klic.

Pri izdelavi briketov z višjo temperaturo, se sestavine za kratek čas segrejejo na okoli 130ºC. Prednost postopka ni le, da je izbira primernih surovin bistveno večja, tudi ogljikovi hidrati v hrani se zelo dobro razgradijo in so zato optimalno uporabni za vašega psa. . Zahvaljujoč temu postopku segrevanja lahko živilo shranjujete dlje, saj so možni mikrobi uničeni s segrevanjem. Mimogrede, vitamine, elemente v sledovih in minerale, ki jih surovine ne vsebujejo dovolj, je treba v obeh proizvodnih procesih dopolnjevati.

Mit 5: “BARF (surova hrana) je bolj zdrava za pse” ?

Ni znanstvenih dokazov, da je BARF (kosti in surova hrana ali biološko ustrezna surova hrana) na splošno bolj zdrava za pse. Kot pri vsaki dieti tudi vsak pes ne prenaša surovega hranjenja oz. je ne mara. Obstaja tudi tveganje, da bodo ledvice in jetra preobremenjena, če pride do znatne prekomerne oskrbe z beljakovinami. Študije celo kažejo, da 9 od 10 obrokov BARF, ki jih sami pripravite, vsebuje bolj ali manj resne napake pri doziranju.

Vaš pes lahko zadovolji svoje prehranske potrebe (prilagojene starosti, pasmi, spolu itd.) le, če mu je razmerje mesa, drobovine, zelenjave, sadja in olj natančno prilagojeno. Če torej želite izračunati pravi obrok BARF za svojega psa, je priporočljivo, da se za nasvet obrnete na strokovnjaka, da se izognete prehranskim napakam.