Razbijamo mite 😊 Pogoste napake pri prehranjevanju psov…
Za svojega psa vedno želimo poskrbeti na najboljši možen način, tudi pri prehrani!
Kadar se pripravljamo na prihod novega hišnega ljubljenčka, si ponavadi tako kot pred prihodom dojenčka, vse preberemo, pogledamo, zapišemo in se informiramo. Tako je tudi prav! Vendar se velikokrat zgodi, da bomo naleteli na različna, celo nasprotujoča si mnenja glede prehrane psa – briketi? Zamrznjena surova hrana, kuhana hrana, peleti, surova hrana? Veliko je ponudbe, vsak pravi drugače in vsak želi na svoj način prikazati izdelek v najboljši luči.
Zato bi želeli z vami deliti nekaj najpogostejših mitov, na katere naletimo med preletavanjem informacij o pasji prehrani.
Mit 1: “Pes potrebuje predvsem meso, ker izvira iz volka.” 🍗
Res je, da imajo današnji domači psi volka za skupnega prednika in da volkovi jedo predvsem meso. Prav tako je resnično dejstvo, da vaš kuža potrebuje meso za optimalen vnos sestavin za njegov razvoj. Vendar hranjenje samo in izključno z mesom, ni primerno za hišnega ljubljenčka.
Domači psi so se skozi tisočletja prilagodili našim prehranjevalnim navadam. Dejstvo je, da psi pogosto bolje izkoristijo vnos ogljikovih hidratov kot volkovi, kar se kaže prav v tem, da so se navadili našega načina življenja in njihov metabolizem ne reagira enako, kot metabolizem njihovega prednika.
Si predstavljate svojega kužka, kako cel dan prehodi ali preteče kilometre in kilometre, si lovi svoj plen ali bolj tako – ležanje na kavču, smrčanje, božanje po trebuščku, bog ne daj, da bi šel ven na sprehod kadar dežuje? 🙈
Psi se v današnjem času gibljejo veliiiiko manj, zato je tudi njihova potreba po beljakovinah, maščobah in energiji bistveno manjša.
Hrana, katero ponudite vašemu psu mora nujno vsebovati meso, vendar prevelika vsebnost lahko hitro pripelje do debelosti, s tem pa tudi povezane bolezni in težave. Prav tako lahko predstavlja tveganje za zdravje ledvic in jeter.
Mit 2: “Žitarice so poceni sredstvo za povečanje prostornine v hrani in povzročajo alergije.”
Žitarice so pogosto na slabem glasu, ko gre za prehrano. Nekateri žitom pripisujejo lastnosti, ki sprožijo alergije, drugi pravijo, da negativno vplivajo na bolezni, kot sta sladkorna bolezen ali osteoartritis. Dejstvo je, da za te domneve ni znanstvenih dokazov. Poleg tega je le približno 5 odstotkov alergij usmerjenih na sestavino hrane.
🌾 Žita so pomemben vir hranil, saj poleg ogljikovih hidratov kot vira energije vsebujejo tudi beljakovine, vlaknine ter pomembne elemente v sledovih in vitamine. Prehranske vlaknine so osnova za optimalno delovanje črevesja in zdravo črevesno floro.